POLICIJSKA UPRAVA ISTARSKA
Trg Republike 1, 52 100 Pula, tel.: +385 52 532 111
istarska uprava > Vijesti > Policijski službenici i pulski osnovnoškolci trčali zajedno protiv nasilja

Policijski službenici i pulski osnovnoškolci trčali zajedno protiv nasilja

Policijski službenici i pulski osnovnoškolci trčali zajedno protiv nasilja
22. veljača 2017. -

Foto: PU istarska

Povodom obilježavanja Dana ružičastih majica, danas je u Puli oko četiristo sudionika, policijskih službenika te učenika petih razreda svih pulskih osnovnih škola, trčalo  centrom grada, u ružičastim majicama, noseći poruke protiv nasilja. Pobjednici utrke su svi koji su u njoj i sudjelovali jer ovaj put nije bilo bitno tko će doći prvi, drugi ili posljednji, već je bila bitna poruka koja se prenijela, a to je poruka da se svi zajedno trebamo boriti protiv vršnjačkog nasilja. 

Dan ružičastih majica u Hrvatskoj se obilježava četvrtu godinu za redom, posljednje srijede u veljači. Ideja o obilježavanju tog dana pojavila se 2007. godine u Kanadi, u cilju povećanja svijesti građana o problemu vršnjačkog nasilja. Naime, dječak koji je došao u školu u ružičastoj majici, u znak podrške svojoj oboljeloj majci, postao je žrtva nasilja. U znak podrške tom dječaku, njegovi školski kolege također su odjenuli ružičaste majice, a njihova poruka protiv nasilja uskoro je poprimila globalni karakter. U Hrvatskoj je  obilježavanja tog dana inicirao Centar za edukaciju i prevenciju nasilja iz Đakova, koji izrađuje i prigodne ružičaste majice, a podršku borbi protiv vršnjačkog nasilja uskoro su dale brojne poznate osobe, saborski zastupnici, odgojno-obrazovne institucije, policija i drugi subjekti u društvu. Ove godine Hrvatski Sabor izglasao je Dan ružičastih majica kao Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja. 

PU istarska i Vijeće za komunalnu prevenciju Grada Pule i ove su godine odlučili reći glasno NE vršnjačkom nasilju i obilježiti Dan ružičastih majica na prigodan način, organizacijom revijalne utrke pod nazivom ''Trkom protiv nasilja''. U utrci je sudjelovalo stotinjak policijskih službenica i službenika iz gotovo svih policijskih postaja u Istri te više od tristo učenika petih razreda svih osnovnih škola s pulskog područja. Sudionici utrke nosili su, većinom, ružičaste majice u znak podrške borbi protiv vršnjačkog nasilja, a umjesto startnih brojeva, na majicama su imali vlastite poruke protiv nasilja. Poruke protiv nasilja učenici pulskih škola izradili su u školi, zajedno sa svojim profesorima, koji su im održali i prigodna predavanja o problematici vršnjačkog nasilja, temeljem materijala kojeg su im dostavili policijski službenici. Osim poruka koje su učenici nosili na majicama, svaka škola napravila je i nekoliko poruka protiv nasilja, koje su bile dio scenografije na Trgu Portarata, gdje se izvodio i prigodan glazbeni program. 

Program je započeo glazbenim izvedbama učenika OŠ Kaštanjer i djece iz Studija glazbene kreativnosti ''Čarobna frula'', pod ravnateljstvom profesorice Tatiane Giorgi, a potom su se prisutnima obratiti gradonačelnik Pule Boris Miletić i načelnik PU istarske Dragutin Cestar, koji je i sam sudjelovao u utrci. Gradonačelnik Pule zahvalio je svima uključenima u ovoj projekt, a posebno djeci s kojom je imao priliku razgovarati, na tome što imaju jasan stav o ovom društvenom neprihvatljivom problemu te je jasno poručio kako nasilje nije način rješavanja problema. ''Kao djelatnici policije,  u okviru svojih aktivnosti, provodimo i aktivnosti na suzbijanju nasilja, a najbolji način svakako je senzibiliziranje javnosti i prepoznavanje tog ponašanja u sami začecima, odnosno sprječavanje da ono ne eskalira kao problem i da se spriječi'' istaknuo je načelnik PU istarske i pozvao sve da u svom svakodnevnom životu promoviraju toleranciju i nenasilje među mladima.

Utrka, koju su pratile i policijske biciklističke ophodnje, startala je u podne, a nakon što je i posljednji natjecatelj ušao u cilj, djeca su nastavila s glazbenim i dramskim programom. Svakako je bitno naglasiti da je svoju podršku ovoj manifestaciji dalo i Hrvatsko društvo skladatelja, koje je omogućilo priopćavanje autorskih glazbenih djela javnosti, bez naplate autorske naknade.

Osim što su uživali u prigodnom programu, svi sudionici utrke zasladili su se i toplim čajem i fritulama, za čije spremanje su zaslužni djelatnici pulskog Studentskog centra, koji su na taj način također dali svoju podršku borbi protiv vršnjačkog nasilja. Osim njih, svoju podršku manifestaciji dali su i Triatlon savez Istarske županije, Pula Film Festival, Herculanea, Radio Pula, Uslužna jedinica Valbandon te svi građani koji su pljeskom podržali sudionike današnje utrke. Za sve sudionike trke i one koji su doprinijeli obilježavanju Dana ružičastih majica, Centar za edukaciju i prevenciju nasilja iz Đakova izradio je prigodne zahvalnice, koje će im se dostaviti narednih dana, a poruke protiv nasilja, koje su izradili pulski osnovnoškolci, nalazit će se ovog tjedna u holu PU istarske, gdje će ih građani moći razgledati.

 

Nasilje među mladima

Nasilje među mladima uključuje širok spektar neprihvatljivog ponašanja među djecom – od nazivanja pogrdnim imenima, prijetnji, ogovaranja, ignoriranja, omalovažavanja pa sve do fizičkih sukoba, nerijetko i uz primjenu oružja. Među mladima je osobito zabrinjavajuće nasilništvo ili tzv. bullying, a radi se o obliku agresivnog ponašanja, koje obično traje duže vrijeme te je opetovano usmjereno na istu osobu, od strane jednog ili više učenika (jači protiv slabijeg ili grupa protiv pojedinca).

U 2016. godini, na području PU istarske,  po problematici vršnjačkog nasilja evidentirano je ukupno 58 događaja s elementima nasilja, od čega su u 23 slučaja utvrđeni elementi kaznenih djela (osam kaznenih djela tjelesne ozljede,dva kaznena djela prijetnje, jedno kazneno djelo prisile, jedno kazneno djelo iznude i 11 ostalih kaznenih djela), u 17 slučajeva su utvrđeni elementi prekršaja Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, dok u 18 slučajeva nisu utvrđeni ni elementi kaznenog djela ni prekršaja, no policija je i o tim slučajevima obavijestila nadležni centar za socijalnu skrb i državno odvjetništvo za mladež. Svakako je bitno istaknuti da se broj kaznenih djela prepolovio u odnosu na 2015. godinu, što je pokazatelj da suradnja svih nadležnih institucija i  osvješćivanje problema vršnjačkog nasilja svih čimbenika daje rezultate.

 

Što učiniti ako si žrtva ili svjedok nasilja:

 • Ako te netko zlostavlja, nemoj šutjeti i trpjeti!
 • Ostani smiren i ne pokazuj strah.
 • Makni se što prije od napadača ili izazivača.
 • Nikad na nasilje ne uzvraćaj nasiljem.
 • Ako se bojiš, pozovi prijatelje da budu blizu tebe.
 • Povjeri se odrasloj osobi – nisi ''tužibaba'' ako prijaviš nasilje.
 • Upamti: nisi kriv za to što ti se događa!
 • Ne daj da te nagovore da sudjeluješ u nasilju prema drugima ni kad se radi o ruganju.
 • Kad vidiš zlostavljanje, odmah reci odraslima u koje imaš povjerenja.
 • Ako vidiš da nekoga stalno gnjave, pokaži mu da si na njegovoj strani i sprijatelji se s njim.

 

Što učini ako je vaše dijete žrtva nasilja?

 • Ostanite smireni i strpljivi – ne reagirajte impulzivno!
 • Saslušajte svoje dijete i vjerujte mu.
 • Nemojte kritizirati dijete niti ga okrivljavati.
 • Ne potičite dijete na osvećivanje.
 • Pokažite djetetu da vam je stalo do njega i da želite uspješno riješite problem.
 • Ohrabrite dijete i naučite ga kako da se zauzme za sebe.
 • Pomozite djetetu da upozna nove prijatelje i da razvija svoje pozitivne osobine.
 • Ukoliko je potrebno, potražite pomoć stručnjaka.
 • Obavijestite o događaju odgovornu osobu u školi i tražite da vam kaže što će škola poduzeti.

 

Bez obzira o kavom se obliku nasilja radilo, kada ga vidimo, potrebno je reagirati  i zaustaviti ga jer našu pomoć trebaju, kako dijete koja trpi nasilje, tako i dijete koje koristi nasilje. O svim slučajevima nasilja, pogotovo kada je riječ o djeci, žurno obavijestite policiju na broj 192.


Pulska Portarata danas je bila u ružičastim tonovima
Poruke pulskih osnovnoškolaca protiv nasilja
Istarski policajaci u ružičastim majicama protiv nasilja

Glazbeni dio programa u izvedbi &
Gradonačelnik Pule Boris Miletić
Načelnik PU istarske Dragutin Cestar

Četristo sudioinka na startu utrke
Policijski službenici i pulski osnovnoškolci zajedno protiv nasilja
Policijski službenici i pulski osnovnoškolci zajedno protiv nasilja

Veselo na cilju
Veselo na cilju
Veselo na cilju

Veselo na cilju
Načelnik PU istarske i načelnica PP Pula
Okrjepa za sve sudionike trke


Vijesti za aktualni mjesec:


20.7.2018.Javni natječaj za prijem u državnu službu na neodređeno vrijeme
20.7.2018.Oglas za prijem u državnu službu na određeno vrijeme
20.7.2018.Pripazite na krađe bicikla!
20.7.2018.Prijavljena za krađu
19.7.2018.Tradicionalno darivanje krvi istarskih Bakova
19.7.2018.Poziv kandidatima na testiranje
19.7.2018.Prijavljene za tri krađe
19.7.2018.Pokušala ju izgurati vozilom s ceste
19.7.2018.Propao kroz krov i teže se ozlijedio
19.7.2018.Vozili s tuđim registarskim oznakama
18.7.2018.Pijan udario u nekoliko parkiranih vozila, a potom i u pješaka
18.7.2018.Prijetio susjedu
18.7.2018.Krađa mopeda
18.7.2018.Osumnjičen za krađu mopeda
17.7.2018.Pokušao osloboditi uhićenika
17.7.2018.Prijavljen zbog teškog ozljeđivanja
17.7.2018.Razbojništvo u Puli
17.7.2018.Osumnjičen za krađu s plaže
17.7.2018.Prijavljen za iznudu i oštećenje tuđe stvari
16.7.2018.Hrvatski policajci uz Vatrene: za nas ste pobjednici!


str.: 1 od 4. Ukupno: 77 zapisa.