POLICIJSKA UPRAVA ISTARSKA
Trg Republike 1, 52 100 Pula, tel.: +385 52 532 111
istarska uprava > Vijesti > Sigurna turistička sezona 2017

Sigurna turistička sezona 2017

Sigurna turistička sezona 2017
3. srpanj 2017. -

Foto: PU istarska  

Kao i proteklih godina, i ovog će ljeta u sklopu međunarodne policijske suradnje, a u okviru projekta ''Sigurna turistička sezona'', na području Policijske uprave istarske boraviti strani policijski službenici. Tim je povodom danas u Puli održana konferencija na medije, na kojoj su, uz načelnika policijske uprave Dragutina Cestara, sudjelovali generalni konzul Srbije u Rijeci Goran Petrović, predstavnik Generalne policijske uprave u Ljubljani, Vladimir Pocek te strani policajci koji će brinuti o sigurnosti istarskih turista i građana.

''Sigurnost tijekom turističke sezone jedna je od najznačajnijih  zadaća hrvatske policije jer turisti ne biraju samo lijepe, nego i sigurne destinacije. Republika Hrvatska i Istarska županija to sigurno jesu, a naša je prioritetna obveza da i u ovoj turističkoj sezoni osiguramo povoljno stanje sigurnosti'' naglasio je načelnik Cestar.  Podsjetio je da je Ministarstvo unutarnjih poslova projektom ''Sigurna turistička sezona'', koji se provodi  od 2006. godine, pokrenulo suradnju hrvatske policije s policijama drugih europskih država, kroz upućivanje stranih policijskih službenika u Republiku Hrvatsku tijekom turističke sezone. Istaknuo je kako hrvatski, a i strani policijski službenici koji su sudjelovali u dosadašnjoj provedbi projekta, pozitivno ocjenjuju međusobnu suradnju. Jednako tako bilježe se pozitivne reakcije građana s kojima su strani policijski službenici dolazili u kontakt. Spomenuo je rezultate anketiranja stranih i domaćih turista  koje PU istarska provodi od 2011. godine kako bi se dobilo što vjerodostojnije mišljenje i ocjena turista o provođenju projekta „Sigurna turistička sezona“. Tako su tijekom 2016.godine anketirana 722 gosta ( 650 stranih i 72 domaća).

Iz rezultata ankete proizlazi da je 45,1% stranih i 50% domaćih turista upoznato s projektom međunarodne policijske suradnje, pri čemu 91% stranih i 90,1% domaćih projekt ocjenjuju pozitivno, a najvećim djelom ga ocjenjuju kao odličan projekt od značajne važnosti za sigurnost.

Načelnik Cestar je kazao da je ovo deveta godina da se projekt provodi u Istri,  te kako će temeljem potpisanih međunarodnih akata, u razdoblju od 1. srpnja do 1. rujna, u Policijskoj upravi istarskoj boraviti ukupno 13 stranih policajaca iz šest zemalja: policijski službenici Republike Poljske (2), Republike Slovenije (1), Republike Austrije (4), Talijanske Republike (3), Savezne Republike Njemačke (1) i Republike Srbije (2).

Poljski, slovenski, austrijski, talijanski i njemački policijski službenici obavljat će zajedničke službe s hrvatskim policajcima, odjeveni u svoje službene odore, bez naoružanja, osim austrijskih policijskih službenika, koji će sukladno potpisanom međunarodnom aktu nositi svoje oružje i drugu opremu, a koje mogu koristiti samo za nužnu obranu. ''Temeljna uloga stranih policijskih službenika je ostvarivanje  što bolje komunikacije i suradnje između hrvatske policije i njihovih državljana te obrnuto, a sve u cilju ugodnijeg boravka i većeg osjećaja sigurnosti stranih gostiju te izbjegavanja eventualnih konfliktnih situacija'' istaknuo je načelnik policijske uprave i pojasnio da će policijski službenici uglavnom obavljati poslove s kontakt policajcima te pješačkim i drugim ophodnjama, kako bi mogli ostvariti izravan kontakt sa svojim državljanima te će pomagati hrvatskoj policiji u obavljanju svakodnevnih poslova, posebice u odnosu na prevenciju kaznenih djela te povećanje sigurnosti prometa.

Poljski policijski službenici Michal Machulski i Marcin Celi biti će angažirani u Policijskoj postaji Pula-Pola od 1. srpnja do 1. rujna, kao i slovenski policijski službenik Matija Breznik, koji će službu obavljati od 17. srpnja do 18. kolovoza. Austrijski policajci Zeljko Brkic i Ruzica Petrusic boravit će na području Policijske postaje Umag-Umago od 1. do 31. srpnja, kada će ih zamijeniti kolege Alen Kurspahić i Gabrijel Petricevic, koji će službu obavljati od 1. do 31. kolovoza. Talijanski policajci pomagat će hrvatskim kolegama u Policijskoj postaji Rovinj-Rovigno, i to Patrizia Spadini od 1. do 21. srpnja,  Andrea Ive od 21. srpnja do 11. kolovoza te Raffaella Ruggiero od 11. do 31. kolovoza. U porečkoj policijskoj postaji  ove će godine  raditi njemački policijski službenici, Milan Sokolovic,  od 31. srpnja do 31. kolovoza.

Za razliku od svojih uniformiranih kolega, službenici kriminalističke policije Republike Srbije sudjelovat će u aktivnostima na uspostavljanju bolje i intenzivnije policijske suradnje, stručnom usavršavanju te potpori u sprječavanju kriminaliteta, osobito složenih oblika organiziranog kriminaliteta s elementima međunarodnog karaktera. Srbijanski policijski službenik Ivan Rodić biti će raspoređen u Sektoru kriminalističke policije od 1. do 31. srpnja, a potom će na njegovo mjesto stići drugi kolega , koji će boraviti u Istri od 1. do 31. kolovoza.

Kako je zaključno naglasio načelnik Cestar, strani policijski službenici  su u dosadašnjem angažmanu iskazivali visoku razinu profesionalnosti u radu i suradnji s hrvatskim kolegama. „PU istarska dosadašnji angažman stranih policijskih službenika ocjenjuje uspješnim i korisnim, što značajno doprinosi povoljnom stanju sigurnosti, a posebno subjektivnom osjećaju sigurnosti stranih turista, za vrijeme njihovog boravka u RH, pa smo uvjereni da će to tako biti i tijekom ove turističke sezone.“

S obzirom na uspješnu suradnju koju Policijska uprava istarska ostvaruje s srbijanskim konzulatom u Rijeci, na konferenciji za medije sudjelovao je novoizabrani  generalni  konzul Republike Srbije u Rijeci Goran Petrović koji je pohvalio ovaj hvalevrijedni projekt te naglasio kako je sigurnost građana kao i turista koji borave u  Istri najvažnija te kako se kroz razne projekte kontinuirano treba raditi na stvaranju što veće razine sigurnosti. Predstavnik Generalne  policijske upravi u Ljubljani, Vladimir Pocek istaknuo je kako najkvalitetniji slovenski policijski službenici sudjeluju u projektu „Sigurna turistička sezona“ od 2011. godine te da borave na području triju policijskih uprava u R Hrvatskoj. Dodao je kako je kroz provedena razna  anketiranja, sudjelovanje slovenskih policijskih službenika u projektu dalo pozitivne rezultate te stvorilo veći osjećaj sigurnosti kod građana odnosno slovenskih turista koji u sve većem broju dolaze u Istru.
Vijesti za aktualni mjesec:


20.7.2018.Javni natječaj za prijem u državnu službu na neodređeno vrijeme
20.7.2018.Oglas za prijem u državnu službu na određeno vrijeme
20.7.2018.Pripazite na krađe bicikla!
20.7.2018.Prijavljena za krađu
19.7.2018.Tradicionalno darivanje krvi istarskih Bakova
19.7.2018.Poziv kandidatima na testiranje
19.7.2018.Prijavljene za tri krađe
19.7.2018.Pokušala ju izgurati vozilom s ceste
19.7.2018.Propao kroz krov i teže se ozlijedio
19.7.2018.Vozili s tuđim registarskim oznakama
18.7.2018.Pijan udario u nekoliko parkiranih vozila, a potom i u pješaka
18.7.2018.Prijetio susjedu
18.7.2018.Krađa mopeda
18.7.2018.Osumnjičen za krađu mopeda
17.7.2018.Pokušao osloboditi uhićenika
17.7.2018.Prijavljen zbog teškog ozljeđivanja
17.7.2018.Razbojništvo u Puli
17.7.2018.Osumnjičen za krađu s plaže
17.7.2018.Prijavljen za iznudu i oštećenje tuđe stvari
16.7.2018.Hrvatski policajci uz Vatrene: za nas ste pobjednici!


str.: 1 od 4. Ukupno: 77 zapisa.