POLICIJSKA UPRAVA ISTARSKA
Trg Republike 1, 52 100 Pula, tel.: +385 52 532 111
istarska uprava > Vijesti > Dan otvorenih vrata Policijske uprave istarske i Policijske akademije: ...

Dan otvorenih vrata Policijske uprave istarske i Policijske akademije: Postani policajac!

Dan otvorenih vrata Policijske uprave istarske i Policijske akademije: Postani policajac!
15. ožujak 2018. -

Foto: PU istarska

Ministarstvo unutarnjih poslova raspisalo je natječaj za upis u Program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka u 2018./2019. godini, kojim se traži 600 novih policajaca. 

Kako bi se što više mladih upoznalo s policijskim zanimanjem i prijavilo na natječaj,  Policijska uprava istarska, u suradnji s Policijskom akademijom i Policijskom školom ''Josip Jović'', organizirala je Dan otvorenih vrata te konferenciju za medije, na kojoj su sudjelovali načelnik Policijske akademije Dubravko Novak, voditeljica policijske škole Renata Odeljan i načelnik Policijske uprave istarske Alen Klabot

''Ove godine, organizacijom Dana otvorenih vrata, pokušavamo na jedan nov i zanimljiv način približiti policiju mladima i motivirati ih za policijski posao. Posao koji je častan, ali istovremeno odgovoran i težak'' rekao je načelnik Klabot i istaknuo kako se nada da će se, s obzirom na to je riječ o deficitarnom zanimanju u Istri, na natječaj javiti veći broj kandidata s ovog područja. 

Načelnik Policijske akademije Dubravko Novak naglasio je kako su ove godine uvedene određene novine kada je riječ o programu srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka. Naime, prijave na natječaj primat će se do 6. srpnja kako bi se mogli prijaviti i učenici koji ove godine završavaju srednju školu, a u slučaju da se iz pojedine županije javi veći broj kandidata, testiranja kandidata obavit će se na razini županije tako da kandidati izbjegnu nepotrebni trošak odlaska u Zagreb. ''Ministarstvo unutarnjih poslova ove godine zapošljava 200 djelatnika više nego lani, s obzirom da smo u zadnjoj fazi pristupa Schengenu, a dolazi i do prirodnog odljeva policajaca zbog odlaska u mirovinu te nam trebaju mladi i sposobni ljudi koji će osnažiti našu policiju obitelj'' istaknuo je Novak. 

Kako je navela voditeljica policijske škole Renata Odeljan, na natječaj se mogu javiti državljani i državljanke Republike Hrvatske koji imaju završenu srednju školu u četverogodišnjem trajanju, nemaju navršenih 28 godina na dan 10. rujna 2018. godine, imaju posebnu psihičku i tjelesnu zdravstvenu sposobnost, imaju propisanu razinu tjelesne motoričke sposobnosti, osobno su dostojni za obavljanje policijske službe i nisu članovi političke stranke. 

''Program srednjoškolskog obrazovanja započet će 10. rujna, a trajat će 12 mjeseci, od čega jedan mjesec obuhvaća praksu u Policijskoj upravi zagrebačkoj. Za vrijeme školovanja, polaznicima su osigurani smještaj, hrana, oprema i mjesečna novčana naknada'' naglasila je Odeljan. Polaznici koji uspješno završe program obrazovanja, primat će se u radni odnos u Ministarstvo unutarnjih poslova sukladno potrebama službe, a nakon završetka vježbeničkog staža od šest mjeseci, postaju policajci te su obavezni raditi u policiji najmanje pet godina. Čeka ih dakle siguran posao, kao i mogućnost napredovanja i nastavka školovanja. 

Dan otvorenih vrata novi je način pristupa mladima i njihovog animiranja za policijski posao pa su se tako učenici srednjih škola iz Pule, ali ostalih dijelova Istre, u Sportskom centru Mirna (Pattinaggio) mogli detaljnije upoznati s policijskim zanimanjem i opremom koju policijski službenici koriste u svakodnevnom radu. Svoju opremu izložili su djelatnici temeljne, prometne, interventne, specijalne i kriminalističke policije te Protueksplozijski odjel i Odjel prevencije, a policijski službenici rado su odgovarali učenicima i drugim posjetiteljima na pitanja o svom poslu. Nakon prikazivanja filma o radu djelatnika Policijske uprave istarske, policijski demo timovi prikazali su okupljenima pravilnu uporabu i rukovanje vatrenim oružjem, primjenu policijskih ovlasti i tehnike borilačkih vještina. Njemačka ovčarka Dixa, pas za detekciju eksploziva, održala je pokazanu vježbu i uspješno otkrila eksplozivni predmet u putnoj torbi, a potom su djelatnici kriminalističke tehnike prezentirali obavljanje očevida u slučaju teškog kaznenog djela te metode otkrivanja i izuzimanja različitih otisaka i tragova. Budući da je Dan otvorenih vrata primarno namijenjen mlađim osobama koje žele postati policajci, svi zainteresirani mogli su isprobati i postavljeni poligon te provjeriti svoju razinu tjelesnih i motoričkih sposobnosti potrebnih za upis u policijsku školu. 

Više informacija o natječaju i programu srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka građani mogu pronaći na web stranicama Ministarstva unutarnjih poslova i policijskih uprava, u policijskim postajama, nadležnim službama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te na facebook stranici Policijska akademija MUP RH.


Konferencija za medije
Prepuna dvorana srednjoškolaca
Vježba rukovanja vatrenim oružjem

Vježba rukovanja vatrenim oružjem
Vježba rukovanja vatrenim oružjem
Vježba interventne policije

Vježba interventne policije
Vježba intervente policije
Isprobavanje poligona

Isprobavanje poligona
Vježba službenog psa
Kako se radi očevid

Policijska oprema
Policijska oprema i vozila
Policijska oprema i vozila


Vijesti za aktualni mjesec:


21.8.2018.Sudionici ''Alfa sportskog kampa'' posjetili spomenik istarskim specijalcima
21.8.2018.Jedna jedrilica oštećena, druga nestala
21.8.2018.Privedeni zbog krađe goriva
21.8.2018.Prijetio prometnom redaru
20.8.2018.Stanje sigurnosti u cestovnom prometu tijekom vikenda
20.8.2018.Otuđen novac iz ljekarne
20.8.2018.Razbijao i prijetio na Portarati
20.8.2018.Krivotvorio putnu ispravu
20.8.2018.Priveden zbog provala
20.8.2018.Teško ozlijeđeni u prometnim nesrećama
20.8.2018.Smrtno stradao pri padu s četverocikla
18.8.2018.Pomorski policajci spasili maloljetnog stranca
18.8.2018.Teška prometna nesreća na Istarskom ipsilonu
18.8.2018.Preminuo u bolnici nakon prometne nesreće
17.8.2018.Pomoćnik ministra i zamjenik glavnog ravnatelja policije u posjetu PU istarskoj
17.8.2018.Savjeti sudionicima u prometu
17.8.2018.Ne upravljajte vozilima pod utjecajem alkohola!
17.8.2018.Provale u kuće i stanove
17.8.2018.Policija pronašla u kamp prikolici 13 migranata
16.8.2018.Skidala uroke pa otuđila novac


str.: 1 od 4. Ukupno: 78 zapisa.