POLICIJSKA UPRAVA ISTARSKA
Trg Republike 1, 52 100 Pula, tel.: +385 52 532 111
istarska uprava > Vijesti > Dan otvorenih vrata Policijske uprave istarske i Policijske akademije: ...

Dan otvorenih vrata Policijske uprave istarske i Policijske akademije: Postani policajac!

Dan otvorenih vrata Policijske uprave istarske i Policijske akademije: Postani policajac!
15. ožujak 2018. -

Foto: PU istarska

Ministarstvo unutarnjih poslova raspisalo je natječaj za upis u Program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka u 2018./2019. godini, kojim se traži 600 novih policajaca. 

Kako bi se što više mladih upoznalo s policijskim zanimanjem i prijavilo na natječaj,  Policijska uprava istarska, u suradnji s Policijskom akademijom i Policijskom školom ''Josip Jović'', organizirala je Dan otvorenih vrata te konferenciju za medije, na kojoj su sudjelovali načelnik Policijske akademije Dubravko Novak, voditeljica policijske škole Renata Odeljan i načelnik Policijske uprave istarske Alen Klabot

''Ove godine, organizacijom Dana otvorenih vrata, pokušavamo na jedan nov i zanimljiv način približiti policiju mladima i motivirati ih za policijski posao. Posao koji je častan, ali istovremeno odgovoran i težak'' rekao je načelnik Klabot i istaknuo kako se nada da će se, s obzirom na to je riječ o deficitarnom zanimanju u Istri, na natječaj javiti veći broj kandidata s ovog područja. 

Načelnik Policijske akademije Dubravko Novak naglasio je kako su ove godine uvedene određene novine kada je riječ o programu srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka. Naime, prijave na natječaj primat će se do 6. srpnja kako bi se mogli prijaviti i učenici koji ove godine završavaju srednju školu, a u slučaju da se iz pojedine županije javi veći broj kandidata, testiranja kandidata obavit će se na razini županije tako da kandidati izbjegnu nepotrebni trošak odlaska u Zagreb. ''Ministarstvo unutarnjih poslova ove godine zapošljava 200 djelatnika više nego lani, s obzirom da smo u zadnjoj fazi pristupa Schengenu, a dolazi i do prirodnog odljeva policajaca zbog odlaska u mirovinu te nam trebaju mladi i sposobni ljudi koji će osnažiti našu policiju obitelj'' istaknuo je Novak. 

Kako je navela voditeljica policijske škole Renata Odeljan, na natječaj se mogu javiti državljani i državljanke Republike Hrvatske koji imaju završenu srednju školu u četverogodišnjem trajanju, nemaju navršenih 28 godina na dan 10. rujna 2018. godine, imaju posebnu psihičku i tjelesnu zdravstvenu sposobnost, imaju propisanu razinu tjelesne motoričke sposobnosti, osobno su dostojni za obavljanje policijske službe i nisu članovi političke stranke. 

''Program srednjoškolskog obrazovanja započet će 10. rujna, a trajat će 12 mjeseci, od čega jedan mjesec obuhvaća praksu u Policijskoj upravi zagrebačkoj. Za vrijeme školovanja, polaznicima su osigurani smještaj, hrana, oprema i mjesečna novčana naknada'' naglasila je Odeljan. Polaznici koji uspješno završe program obrazovanja, primat će se u radni odnos u Ministarstvo unutarnjih poslova sukladno potrebama službe, a nakon završetka vježbeničkog staža od šest mjeseci, postaju policajci te su obavezni raditi u policiji najmanje pet godina. Čeka ih dakle siguran posao, kao i mogućnost napredovanja i nastavka školovanja. 

Dan otvorenih vrata novi je način pristupa mladima i njihovog animiranja za policijski posao pa su se tako učenici srednjih škola iz Pule, ali ostalih dijelova Istre, u Sportskom centru Mirna (Pattinaggio) mogli detaljnije upoznati s policijskim zanimanjem i opremom koju policijski službenici koriste u svakodnevnom radu. Svoju opremu izložili su djelatnici temeljne, prometne, interventne, specijalne i kriminalističke policije te Protueksplozijski odjel i Odjel prevencije, a policijski službenici rado su odgovarali učenicima i drugim posjetiteljima na pitanja o svom poslu. Nakon prikazivanja filma o radu djelatnika Policijske uprave istarske, policijski demo timovi prikazali su okupljenima pravilnu uporabu i rukovanje vatrenim oružjem, primjenu policijskih ovlasti i tehnike borilačkih vještina. Njemačka ovčarka Dixa, pas za detekciju eksploziva, održala je pokazanu vježbu i uspješno otkrila eksplozivni predmet u putnoj torbi, a potom su djelatnici kriminalističke tehnike prezentirali obavljanje očevida u slučaju teškog kaznenog djela te metode otkrivanja i izuzimanja različitih otisaka i tragova. Budući da je Dan otvorenih vrata primarno namijenjen mlađim osobama koje žele postati policajci, svi zainteresirani mogli su isprobati i postavljeni poligon te provjeriti svoju razinu tjelesnih i motoričkih sposobnosti potrebnih za upis u policijsku školu. 

Više informacija o natječaju i programu srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka građani mogu pronaći na web stranicama Ministarstva unutarnjih poslova i policijskih uprava, u policijskim postajama, nadležnim službama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te na facebook stranici Policijska akademija MUP RH.


Konferencija za medije
Prepuna dvorana srednjoškolaca
Vježba rukovanja vatrenim oružjem

Vježba rukovanja vatrenim oružjem
Vježba rukovanja vatrenim oružjem
Vježba interventne policije

Vježba interventne policije
Vježba intervente policije
Isprobavanje poligona

Isprobavanje poligona
Vježba službenog psa
Kako se radi očevid

Policijska oprema
Policijska oprema i vozila
Policijska oprema i vozila


Vijesti za aktualni mjesec:


20.4.2018.Djeca u 9. Nogometnom kampu nacionalnih manjina rekla NE govoru mržnje
20.4.2018.Prepoznajte li osobu?
20.4.2018.Dani tehničke ispravnosti motocikala 2018.
20.4.2018.Pijan sletio autom u provaliju
20.4.2018.Priveden zbog nametljivog ponašanja
20.4.2018.Prijavljen zbog krađe bicikla
20.4.2018.Edukacija o zabrani prodaje alkohola maloljetnicima
19.4.2018.Ljetovanje djece policijskih službenika u Valbandonu
19.4.2018.Utrka Tour of Croatia na području Istre
19.4.2018.Uništavanje neeksplodiranih sredstava u podmorju
19.4.2018.Rezultati 24-satnog nadzora brzine kretanja vozila
19.4.2018.Teže ozlijeđen vozač motocikla
19.4.2018.Priveden zbog provala
19.4.2018.Prijavljeni zbog fizičkog sukoba
18.4.2018.Građani, pripazite: lažno se predstavljaju kao zaposlenici veleposlanstva RH
18.4.2018.Isključio struju za više naselja
18.4.2018.Zatečen u krađi alkohola
17.4.2018.Najava lokacija 24-satnog nadzora brzine kretanja
17.4.2018.Ukraden novac iz konobe
17.4.2018.Krađa drva


str.: 1 od 4. Ukupno: 64 zapisa.