POLICIJSKA UPRAVA ISTARSKA
Trg Republike 1, 52 100 Pula, tel.: +385 52 532 111
istarska uprava > Vijesti > Projekt ''Sigurna turistička sezona'' i ove godine u Istri

Projekt ''Sigurna turistička sezona'' i ove godine u Istri

Projekt
3. srpanj 2018. -

Foto: PU istarska

Kao i proteklih godina, i tijekom ovog će ljeta u sklopu međunarodne policijske suradnje, u okviru projekta ''Sigurna turistička sezona'', na području Policijske uprave istarske boraviti strani policijski službenici.

Tim je povodom u Rovinju, istarskom gradu s najviše noćenja u 2017. godini, održana konferencija za medije, na kojoj su sudjelovali načelnik Policijske uprave istarske Alen Klabot, predstavnik slovenske Generalne policijske uprave Tomislav Omejec, potpredsjednik Hrvatskog sabora Furio Radin i gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga. Osim njih, strane policajce dočekali su i austrijski časnik za vezu Peter Eglauer te predstavnici lokalne samouprave, odnosno gradova na čijem području će boraviti strani policijski službenici, i to gradonačelnik Poreča Loris Peršurić te gradonačelnik Novigrada Anteo Milos.

''Sigurnost tijekom turističke sezone jedna je od najvažnijih zadaća hrvatske policije jer turisti ne biraju samo lijepa i atraktivna, već i sigurna odredišta'' rekao je načelnik Klabot i istaknuo kako broj turističkih dolazaka iz godine u godinu raste, što pokazuje da su Istra, ali i cijela Hrvatska, sigurne turističke destinacije. Kako bi se održao imidž Hrvatske kao sigurne zemlje za turiste, Ministarstvo unutarnjih poslova od 2006. godine provodi svoj originalni projekt ''Sigurna turistička sezona'', a njegovu kvalitetu iz godine u godinu prepoznaje sve više zemalja i institucija.''Ovo je deseta godina da se projekt provodi u Istri, a temeljem potpisanih sporazuma, u razdoblju od 1. srpnja do 1. rujna, u Policijskoj upravi istarskoj boravit će ukupno 17 policijskih službenika iz sedam zemalja'' naveo je načelnik policijske uprave. Po prvi puta u Istri će boraviti policijski službenici Republike Mađarske (2), dok će već tradicionalno na istarskom poluotoku boraviti policijski službenici Republike Austrije (4), Republike Poljske (3), Talijanske Republike (3), Republike Srbije (2),Savezne Republike Njemačke (2) i Republike Slovenije (1).

Pohvale originalnom projektu hrvatske policija iskazao je i voditelj sektora u Generalnoj policijskoj upravi MUP-a Republike Slovenije Tomislav Omejec, koji je naveo kako  uspješna suradnja hrvatske i slovenske policije traje već duži niz godina, kako tijekom ljetnih mjeseci u Hrvatskoj, tako i tijekom zimskih mjeseci u Sloveniji, kada hrvatski policajci pomažu slovenskim kolegama u održavanju stanja sigurnosti na slovenskim skijalištima. ''Ove godine će tri slovenska policijska službenika sudjelovati u projektu i boraviti na jadranskoj obali te će pružati pomoć slovenskim turistima u pružanju servisnih informacija i prevladavanju jezičnih barijera, a ujedno će olakšavati postupanje hrvatskih policajaca kroz bržu razmjenu korisnih informacija'' istaknuo je Omejec.

Jedinice lokalne samouprave također su bitan čimbenik u ostvarivanju projekta ''Sigurna turistička sezona'' te je gradonačelnik Rovinja zahvalio policiji na trudu koji ulaže u održavanju pozitivnog stanja sigurnosti za vrijeme turističke sezone. S njime se složio i potpredsjednik Hrvatskog sabora Furio Radin, koji je naglasio važnost međunarodne policijske suradnje u poboljšanju preventivnog rada policije te je istaknuo Istru kao pozitivan primjer sigurne turističke destinacije.

Mađarski, austrijski, poljski, talijanski, slovenski i njemački policijski službenici obavljat će zajedničke službe s hrvatskim policajcima, odjeveni u svoje službene odore, a njihova je zadaća pomoć hrvatskoj policiji u obavljanju svakodnevnih poslova, posebice u odnosu na unaprjeđenje komunikacije i suradnje s turistima, kao i u prevenciji kaznenih djela te održavanju povoljnog stanja sigurnosti u prometu.Austrijski policajci bit će angažirani u Policijskoj postaji Umag-Umago u dva termina, od 1. do 31. srpnja Stefan Buzanich i Ruzica Petrusic te od 1. do 31. kolovoza Marijana Kaldrmdzic i Damir Josipovic, dok će talijanski policijski službenici biti raspoređeni u Policijskoj postaji Rovinj-Rovignou tri termina, a u prvom terminu s hrvatskim kolegama radit će Andrea Ive. U Poreču će biti raspoređen njemački policijski službenik Marijo Dakic od 1. do 31. kolovoza, dok će pulskim kolegama u obavljanju svakodnevnih poslova od 15. srpnja do 15. kolovoza pomagati još jedan njemački policijski službenik te poljski, mađarski i slovenski policajci. Policijski službenici Republike Poljske Agnieszka Bury, Zdislaw Dworzynsi i Jakub Subocz boravit će u Puli od 1. srpnja do 1. rujna, a policijski službenik Republike Slovenije Daniel Vedernjak od 17. srpnja do 18. kolovoza. Mađarski policajac Lajos Magyar bit će angažiran u pulskoj policijskoj postaji od 1. do 31. srpnja, a od 1. do 31. kolovoza zamijenit će ga kolega Gabor Jankovics.

Za razliku od svojih uniformiranih kolega, službenici kriminalističke policije Republike Srbije sudjelovat će u aktivnostima na uspostavljanju bolje i intenzivnije policijske suradnje, stručnom usavršavanju te potpori u sprječavanju kriminaliteta, osobito složenih oblika organiziranog kriminaliteta s elementima međunarodnog karaktera, kao što su trgovanje ljudima i ropstvo, organizirana prostitucija, krijumčarenje ljudima i nezakonite migracije, zlouporaba opojnih droga, raznih oblika prijevara te kaznenih djela krađa i teških krađa. Srbijanski policijski službenik Marko Raičević bit će raspoređen u Sektoru kriminalističke policije od  1. do 31. srpnja, a potom će na njegovo mjesto stići policijski službenik Mirko Šarac, koji će u Istri boraviti od 1. do 31. kolovoza.


Vijesti za aktualni mjesec:


19.10.2018.Obilježen Europski dan borbe protiv trgovanja ljudima
19.10.2018.Priopćenje povodom odigravanja nogometne utakmice
19.10.2018.Najava prometne akcije za vikend
19.10.2018.Zatečeni s kokainom i heroinom
19.10.2018.Teško ozlijeđen biciklist
19.10.2018.Otuđen romobil
18.10.2018.Europski mjesec kibernetičke sigurnosti
18.10.2018.Godišnji sastanak policijskih službenika za mladež
18.10.2018.Provaljeno u trgovinu
18.10.2018.Osumnjičen za krađu
18.10.2018.Lažno prijavila gubitak osobne iskaznice
18.10.2018.Teško ozlijeđena u prometnoj nesreći u Buzetu
17.10.2018.Osumnjičen za pokušaj ubojstva
17.10.2018.Požar kuće u Novigradu - nadopuna
17.10.2018.Provaljeno u jedriličarski klub
16.10.2018.FRONTEX-ova obuka policijskih službenika u Valbandonu
16.10.2018.Teže ozlijeđena dva muškarca u Puli
16.10.2018.Požar kuće u Novigradu
16.10.2018.Otuđena dva skutera
16.10.2018.Narušavanja nepovredivosti doma i poslovnog prostora


str.: 1 od 4. Ukupno: 67 zapisa.