POLICIJSKA UPRAVA ISTARSKA
Trg Republike 1, 52 100 Pula, tel.: +385 52 532 111
istarska uprava > Vijesti > U Valbandonu započela FRONTEX-oba obuka policijskih službenika

U Valbandonu započela FRONTEX-oba obuka policijskih službenika

U Valbandonu započela FRONTEX-oba obuka policijskih službenika
12. rujan 2018. -

Foto: PU istarska  

Ovog tjedna u Valbandonu se održava FRONTEX-ova (Europska agencija za graničnu i obalnu stražu) obuka Land Border Surveillance Officer Training za 45 policijskih službenika zemalja Europske unije, a provodi se u organizaciji Policijske akademije, inače partnerske FRONTEX akademije.

Naime, Policijska akademija Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske 6. veljače prošle godine postala je partnerska FRONTEX akademija.  Partnerski ugovor o suradnji očituje se kroz razmjenu dobre policijske prakse zemalja članica, provođenje tečajeva, pripremnih obuka policijskih službenika za sudjelovanje u međunarodnim operativnim akcijama FRONTEX-a, s ciljem zaštite vanjske granice EU.

Kako je navela koordinatorica FRONTEX aktivnosti i voditeljica Službe za razvoj policijskog obrazovanja na Policijskoj akademiji Mirjana Abramović, Republika Hrvatska ulaže u jačanje kapaciteta i edukaciju policijskih službenika, pogotovo s obzirom na članstvo u Europskoj uniji. ''Cilj ovakvih aktivnosti je educirati hrvatske policajce i policijske službenike država članica te ojačati zajedničke kapacitete za sudjelovanje u međunarodnim operativnim akcijama u cilju suzbijanja nezakonitih migracija, posebice u provedbi zajedničkih operativnih akcija'' istaknula je voditeljica Abramović i naglasila kako Ministarstvo unutarnjih poslova posebnu pozornost posvećuje upravo radu s ranjivim skupinama. ''Postupanje s ranjivim skupinama prioritet je, u kontekstu pristupa problemima nastalim migracijskom krizom, a hrvatska policija posebno je senzibilizirana radeći na ovoj problematici, gradeći sigurnost i povjerenje kao temelj našeg postupanja'' pojasnila je koordinatorica FRONTEX aktivnosti i navela kako će se uz potporu FRONTEX-a i PU istarske ovog tjedna provesti petodnevnu obuku, u sklopu koje će policijski službenici granične policije izvježbati taktiku postupanja na graničnim prijelazima, taktiku postupanja prema tražiteljima azila, taktiku postupanja kod migranata kojima je potrebna liječnička pomoć te taktiku postupanja prilikom zatjecanja ilegalnih migranata unutar Europske unije. ''

Kao krovna europska organizacija granične policije, FRONTEX pruža dodatnu tehničku i financijsku podršku državama članicama Europske unije suočenim s ozbiljnim migracijskim pritiskom, koja se očituje kroz obuke i edukacije policijskih službenika te financijsku potporu kroz nabavku opreme nužne za provođenje obuka, seminara i edukacija policijskih službenika, s krajnjim rezultatom jačanja kapaciteta granične policije i jačanja kapaciteta obučnih centara, prvenstveno Policijske akademije, kao partnerske akademije FRONTEX-a i granične policije kao prioritetne u kontekstu nadzora vanjske granice Europske unije. Naime, FRONTEX ne raspolaže svojim smještajnim ili obučnim prostornim kapacitetima te se stoga obraća partnerskim akademijama. Policijska akademija, kao ravnopravan partner FRONTEX-a, odgovorna je za pripremu, organizaciju i provedbu predmetnih međunarodnih aktivnosti i obuka u Policijskoj akademiji u Zagrebu, kao i u drugim smještajno obučnim centrima Ministarstva unutarnjih poslova.

Svakako je bitno napomenuti da je Policijska akademija Ministarstva unutarnjih poslova trenutno  vodeća FRONTEX-ova partnerska akademija po broju aktivnosti i uspješnim rezultatima provedenih i organiziranih obuka/tečajeva i seminara. Nastavno na dosadašnju uspješnu suradnju, ove godine suradnja je značajno proširena i ojačana, posebice kroz suradnju u okviru projekta Land Border Surveillance Officer Training (LBS), u sklopu kojeg se policijski službenici educiraju po problematici nadzora kopnene granice s ciljem sprječavanja nezakonitih migracija, potpore rješavanju problematika tražitelja azila i potpore ranjivim skupinama. Navedeni projekt i službeno je proglašen jednim od najuspješnijih FRONTEX-ovih projekata u  2017. i 2018. godini.
Vijesti za aktualni mjesec:


16.11.2018.Nesretni slučaj
16.11.2018.Dani tehničke ispravnosti vozila 2018
16.11.2018.Javni natječaj za prijem u državnu službu
16.11.2018.Ometao signal trgovinskih artikala
16.11.2018.Osumnjičeni za krađu
16.11.2018.Požar stana u Raši - nadopuna događaja
15.11.2018.Koristio se tuđim Znakom pristupačnosti
15.11.2018.Osumnjičeni za šest kaznenih djela
15.11.2018.Utrkom u Puli započelo obilježavanje Mjeseca borbe protiv ovisnosti
15.11.2018.Provala u kuću
15.11.2018.Požar stana u Raši
14.11.2018.Počinje Mjesec borbe protiv ovisnosti
14.11.2018.Pijan pao s mopeda pa vrijeđao policajce
14.11.2018.Pripazite na krađe iz automobila
14.11.2018.Požar automobila u Poreču
13.11.2018.Preminuo od posljedica prometne nesreće
13.11.2018.Prijenosni šalter za upravne poslove u Žminju
13.11.2018.Razbojništvo u Medulinu
13.11.2018.Provalio u kiosk
13.11.2018.Provaljeno u ugostiteljski objekt u Peroju


str.: 1 od 3. Ukupno: 57 zapisa.