POLICIJSKA UPRAVA ISTARSKA
Trg Republike 1, 52 100 Pula, tel.: +385 52 532 111
istarska uprava > Vijesti > Otvorena FRONTEX-ova međunarodna vježba

Otvorena FRONTEX-ova međunarodna vježba

Otvorena FRONTEX-ova međunarodna vježba
5. studeni 2018. -

Foto: PU istarska 

U Valbandonu je danas svečano otvorena FRONTEX-ova međunarodna operativna vježba REX (Rapid Exercises/Intervention), koja će se od 5. do 17. studenoga provoditi na području Valbandona i Rovinja. Svečanom otvorenju vježbe prisustvovalo je sedamdesetak polaznika obuke i trenera iz zemalja članica Europske unije te predstavnici FRONTEX-a (Europska agencija za graničnu i obalnu stražu) i Ministarstva unutarnjih poslova. 

Riječ je o još jednoj edukativnoj aktivnosti koja se provodi u suradnji FRONTEX-a, Policijske akademije Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, inače partnerske FRONTEX akademije, Uprave za granicu Ravnateljstva policije i Policijske uprave istarske, kojoj je cilj ojačati zajedništvo i osjećaj pripadnosti kulturi europske i granične obalne straže kao setu zajedničkih standarda, vrijednosti i dobre prakse u području osposobljavanja i treninga granične i obalne straže, s krajnjim ciljem zaštite izbjeglica i ranjivih skupina migranata, kao i suzbijanja problematike nezakonitih migracija. 

U ime Ministarstva unutarnjih poslova, svim prisutnima srdačnu dobrodošlicu zaželjeli su voditelj Službe za susjedne zemlje Uprave za granicu Tomislav Kufner, pomoćnica načelnika Policijske akademije Iva Balgač te koordinatorica FRONTEX aktivnosti i voditeljica Službe za razvoj policijskog obrazovanja na Policijskoj akademiji Mirjana Abramović. Predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova zahvalili su FRONTEX-u na ukazanom povjerenju pri organizaciji REX vježbe te su naglasili važnost suradnje i razmjene dobre policijske prakse zemalja članica u zaštiti vanjskih granica Europske unije. S time se složio predstavnik FRONTEX-a Gabriele Borla, koji je istaknuo kako se ovakvim zajedničkim aktivnostima nastoji ojačati zajedničke kapacitete za sudjelovanje u međunarodnim operativnim akcijama u cilju suzbijanja nezakonitih migracija, posebice u provedbi zajedničkih operativnih akcija. 

Kako je pojasnila koordinatorica FRONTEX aktivnosti, REX vježba je  operativna aktivnost provedena u skladu s uspostavljenim mehanizmom brzog interveniranja granične policije na temelju fiktivnih scenarija, koji simuliraju krizne situacije na vanjskim granicama Europske unije. ''Svrha vježbe je testiranje i poboljšanje sposobnosti reagiranja FRONTEX-a i država članica, u okolnostima koje zahtijevaju povećanu tehničku i operativnu pomoć zbog specifičnih i nerazmjernih izazova, vezanih uz upravljanje granicama, posebno onih uzrokovanih dolaskom velikog broja državljana trećih zemalja koji pokušavaju nezakonito ući na teritorij Europske unije'' rekla je koordinatorica Abramović i istaknula kako se REX aktivnost sastoji od tri faze: funkcionalnog vježbanja s ciljem testiranja mehanizma brzog djelovanja sukladno članku 17. Europske uredbe o graničnim i obalnim stražama, kao i procjene kapaciteta ''Rapid Intervention Pool'' i opreme za brzo reagiranje; aktivnosti osposobljavanja u državi članici domaćinu koja se sastoji od treninga određenih profila službenika granične policije i to za profile  Land Border Surveillance, Screeners i Debriefing experts (koja se trenutno odvija u Valbandonu i Rovinju); upućivanja osposobljenih službenika iz skupine ''Rapid intervention pool'' i tehničke opreme u različita operativna područja s ciljem pojačavanja tekućih operativnih aktivnosti. ''Dakle, po završetku osposobljavanja koje ćemo provesti, sudionici aktivnosti dobit će certifikate te će biti upućeni u operativne misije'' pojasnila je voditeljica Abramović i naglasila kako je Policijska akademija izrazito ponosna što je dobila čast biti domaćin ove vježbe. 

Naime, Policijska akademija je u veljači prošle godine postala partnerska FRONTEX akademija. Partnerski ugovor o suradnji očituje se kroz razmjenu dobre policijske prakse zemalja članica, provođenje tečajeva, pripremnih obuka policijskih službenika za sudjelovanje u međunarodnim operativnim akcijama FRONTEX-a, s ciljem zaštite vanjske granice Europske unije. Policijska akademija Ministarstva unutarnjih poslova trenutno je vodeća FRONTEX-ova partnerska akademija po broju aktivnosti i uspješnim rezultatima provedenih i organiziranih obuka, tečajeva i seminara. Dosad je kroz tu suradnju obučeno 186 policijskih službenika zemalja Europske unije, a ove godine suradnja je značajno proširena i ojačana, posebice kroz suradnju u okviru projekta Land Border Surveillance Officer Training (LBS), u sklopu kojeg se policijski službenici educiraju po problematici nadzora kopnene granice s ciljem sprječavanja nezakonitih migracija, potpore rješavanju problematika tražitelja azila i potpore ranjivim skupinama. Navedeni projekt i službeno je proglašen jednim od najuspješnijih FRONTEX-ovih projekata u  2017. i 2018. godini.


Vijesti za aktualni mjesec:


16.11.2018.Nesretni slučaj
16.11.2018.Dani tehničke ispravnosti vozila 2018
16.11.2018.Javni natječaj za prijem u državnu službu
16.11.2018.Ometao signal trgovinskih artikala
16.11.2018.Osumnjičeni za krađu
16.11.2018.Požar stana u Raši - nadopuna događaja
15.11.2018.Koristio se tuđim Znakom pristupačnosti
15.11.2018.Osumnjičeni za šest kaznenih djela
15.11.2018.Utrkom u Puli započelo obilježavanje Mjeseca borbe protiv ovisnosti
15.11.2018.Provala u kuću
15.11.2018.Požar stana u Raši
14.11.2018.Počinje Mjesec borbe protiv ovisnosti
14.11.2018.Pijan pao s mopeda pa vrijeđao policajce
14.11.2018.Pripazite na krađe iz automobila
14.11.2018.Požar automobila u Poreču
13.11.2018.Preminuo od posljedica prometne nesreće
13.11.2018.Prijenosni šalter za upravne poslove u Žminju
13.11.2018.Razbojništvo u Medulinu
13.11.2018.Provalio u kiosk
13.11.2018.Provaljeno u ugostiteljski objekt u Peroju


str.: 1 od 3. Ukupno: 57 zapisa.